Kuchnia i gadżety dla gastronomii

Kuchnia hiszpańska jest niesłychanie interesująca i zróżnicowana. W głównej mierze właśnie dlatego, że nieomalże w każdym regionie tego kraju możemy skosztować zupełnie innych potraw. Trudno wobec tego mówić o tym typu jedzenia jako o całości.

Jak najbardziej w Polsce znamy wyłącznie nieliczne rodzaje potraw kuchni hiszpańskiej. Przede wszystkim jest to paella, inaczej potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego przeróżne akcesoria.

Mówi się, że w Hiszpanii paella jest potrawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby uczynić podgrzewacz do nachos. Rzeczywiście dołączyć do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby oraz same warzywa. Oprócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, czyli najzwyczajniej w świecie przekąski podawane z reguły w barach jako dodatek do piwa. Prócz tego niesłychanie legendarnym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, inaczej tradycyjna jamon.

Znamy ją w głównej mierze z telewizji. To właśnie jest szynka z dużych udźców, jakie często wiszą w barach lub sklepach. Jest to jednakże wybitnie kosztowny przysmak. Oprócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy również z rozległą ilością właściwej jakości wina i doskonale parzoną kawą.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
1 komentarz
Dodaj komentarz
Możesz także polubić